U bent hier: Home » Nieuws » PERSBERICHT: GO! bassischool De Schorre in Sint-Amands opent pop-up restaurant met atheneum

PERSBERICHT: GO! bassischool De Schorre in Sint-Amands opent pop-up restaurant met atheneum (20/12)

Op donderdag 20 december openden de leerlingen van de derde graad in GO! basisschool De Schorre een pop-up restaurant. Ze kregen hiervoor de hulp van de leerkrachten van GO! atheneum Klein-Brabant.

Katleen Michiels, directeur van GO! basisschool De Schorre in Sint-Amands: “Vorig schooljaar beslisten we om samen met GO! atheneum Klein – Brabant een project op te starten tijdens de lessen ‘wetenschappen en techniek’ en Frans. Bij de start van het schooljaar mochten de leerlingen van de derde graad hun interesses aangeven en vertellen waarover ze graag willen leren. ‘Leren koken’ was één van de populaire items. Hierdoor kregen we het idee om ‘Het restaurant’ als thema te kiezen. Na de herfstvakantie startten we met ons thema en hielden we samen met de leerlingen een brainstorm.

Tijdens de lessen Nederlands leerden ze informatie opzoeken en samenvatten. De jongens en meisjes maakten met de gevonden info een affiche en presenteerden de informatie aan de andere leerlingen. Hierna verwerkten ze deze informatie in een bundel. Ze schreven een uitnodiging en leerden reclame maken. De leerlingen hielden een enquête over het eetgedrag van de leerlingen en ontwierpen een eigen menukaart.

Tijdens de lessen W.O. maakten ze gerechten met verschillende technieken. Ze leerden over de verschillende beroepen, herkomst van producten, gezonde en ongezonde voeding, reclamebeïnvloeding, prijsveranderingen, biologisch en fair trade voeding, streekproducten, seizoengroenten, …

Ook tijdens de lessen wiskunde kwam het thema aan bod: winst en verlies, netto, bruto en tarra, aankoopprijs en verkoopprijs. Omdat we ook decoratie wilden in ons restaurant, leerden de leerlingen meer over de kunstenaar Arcimboldo. Ze maakten een portret met allerlei groenten en fruit. Deze portretten hingen we op in ons restaurant.”

Samenwerking GO! atheneum Klein-Brabant

Voor de vakken Frans en ‘wetenschappen en techniek’ kreeg de school ondersteuning van de leerkrachten uit GO! atheneum Klein-Brabant. Tijdens de lessen Frans leerden de leerlingen een dialoog ‘au restaurant’.
Tijdens de lessen wetenschappen en techniek deden ze allerlei proefjes en maakten ze kennis met enkele kooktechnieken en bereidingen. De jongens en meisjes leerden een tafel dekken volgens de etiquette, borden dragen zoals een ober, servetten vouwen,...

PRE JUNIOR

Judith Verhaert, directeur Onderwijsvernieuwing GO! scholengroep Rivierenland: “We willen graag onze basisscholen nauwer laten samenwerken met onze secundaire scholen. Dat kan via een intensieve samenwerking zoals we voorop stellen in de jun10r werking van GO! atheneum Klein-Brabant met GO! BS De Linde (Bornem) en GO! BS ’t Kasteeltje (Puurs).

Bovendien doen we dat ook via een projectmatige samenwerking in de ‘pré-junior’ werking tussen secundaire scholen en basisscholen van onze scholengroep. Zó starten de leerkrachten van de derde graad in de basisschool een project op met hun leerlingen. Deze basisschoolleerkrachten krijgen versterking van hun collega’s van de naburige secundaire school om bepaalde leerplandoelstellingen van Frans en van Techniek te verwezenlijken. Via co-teaching versterken ze elkaar en brengen ze samen een mooi project tot stand met de leerlingen van het zesde leerjaar / derde graad lager onderwijs.”

Het restaurant opende de deuren op donderdag 20 december om 12 uur op het domein van GO! atheneum Klein-Brabant. De genodigden waren de (groot)ouders van de leerlingen van het 5de en 6de leerjaar.


Bericht geplaatst op 31/01/2019 « Terug naar het overzicht