U bent hier: Home » Nieuws » PERSBERICHT: GO! basisschool De Blokkendoos in finale UNICEF Kinderrechten Filmfestival

PERSBERICHT: GO! basisschool De Blokkendoos in finale UNICEF Kinderrechten Filmfestival

De film ‘Gezond alarm’ van GO! basisschool De Blokkendoos uit Aartselaar is door naar de finale van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (UKRF). Voor dit online filmproject bedenken en maken kinderen zelf een film over kinderrechten.
Hun kinderrechtenfilm ‘Gezond alarm’ haalde binnen twee weken meer dan 300.000 views op YouTube en verdiende daarmee een felbegeerde finaleplek. De grote finale is op vrijdag 28 juni in bioscoop Pathé Tuschinski in Amsterdam.


Meer dan 50 films gingen dit schooljaar in première op het YouTube kanaal van het UNICEF Kinderrechten Filmfestival (UKRF). Het filmeducatieproject is sinds de start in 2013 uitgegroeid tot het grootse online filmfestival voor Nederlandse basisscholen. Iedere donderdag gaat er om 16.00 een kinderrechtenfilm live in première op het populaire YouTube-kanaal. Voor de films zetten leerlingen hun ideeën over kinderrechten om naar een korte speelfilm. 

Kijkminuten

De groep van GO! basisschool De Blokkendoos uit Aartselaar maakte een film over het recht op ‘gezondheidszorg’ en ‘gelijke behandeling’. Hun film ‘Gezond alarm’ haalde binnen twee weken 1370217 kijkminuten op YouTube en wist daarmee een finaleplek in de wacht te slepen. Kinderen kunnen aan het filmfestival meedoen door een tekening, verhaal of ‘minimovie’ over kinderrechten in te sturen. Dit schooljaar werden uit 400 inzendingen 58 filmideeën geselecteerd voor een professionele remake onder leiding van een filmcoach van Hollywood in de Klas. 

Trending

Het kanaal van het Kinderrechten Filmfestival is regelmatig trending op YouTube. De kinderrechtenfilms zijn bij elkaar al meer dan 76 miljoen keer bekeken. Filmcoach Freek Commandeur, tevens het gezicht van het kanaal, is trots: “Het idee achter ons project is dat we wilden kijken hoe we een serieus onderwerp als kinderrechten op een aansprekende manier dichter bij de kinderen konden brengen. Met maandelijks vijf miljoen views -een aantal waarvoor menig influencer een gat in de lucht zou springen- en een groeiende schare ‘kinderrechtenfans’ durven we wel te stellen dat dit gelukt is.“

Ervaring

Naast het feit dat nadenken over een goed kinderrechtenverhaal leerzaam is, vinden kinderen het een geweldige ervaring om samen met een professionele filmcoach een eigen YouTubefilm op te nemen. “Het project leeft in de hele school”, vertelt filmcoach Freek enthousiast. “Door “Gezond alarm” weten ze nu veel meer over de rechten van kinderen én zijn ze ook nog een beetje YouTube-sterren. Het is super dat ze naar de finale mogen. We hebben weer een paar bekende Nederlanders weten te strikken voor de jury van ons filmfestival. Het wordt een mooi feestje in Tuschinski.”       

Je kan hier het fillmpje bekijken!             
 


Bericht geplaatst op 12/05/2019 « Terug naar het overzicht